HEIMWEE OVERWINNEN?!

heimwee

Als je heimwee hebt, kun je dit dan overwinnen?! Ik heb altijd gedacht dat dit niet zou kunnen, maar sinds dit jaar denk ik hier anders over. Vandaag deel ik mijn ervaring en geef ik tips! Kijk je mee?!

Vroeger zat ik bij Jong Nederland, dit kun je vergelijken met een scouting, maar dan zonder de pakjes en het knopen van touwen. Bij Jong Nederland gingen we jaarlijks vijf dagen op zomerkamp en ook nog een weekend op een kamp met meerdere dorpen die ook een Jong Nederland hadden. Ik vond het altijd erg leuk om mee op kamp te gaan, en had er al weken van te voren veel zin in. Maar als ik eenmaal op de plaats van bestemming was, en het avond begon te worden, begon ik gigantische heimwee te krijgen. En dan niet alleen huilen en verdrietig zijn, maar ook buikpijn waardoor het leek alsof ik griep had. En werd ik dus altijd opgehaald om toch maar weer naar huis te gaan, omdat het echt niet ging.

Ook als ik op vakantie ging met mijn ouders, had ik veel last van heimwee. Er was altijd wel iets dat ik miste, als mijn ouders en broertje bij me waren dan miste ik onze hond, en als de hond ook mee was dan miste ik oma en opa. Altijd wel iets dus. Tijdens mijn eerste vakantie met vriendinnen heb ik het maar twee dagen volgehouden omdat het me totaal niet beviel. Toen heeft mijn vriend me opgehaald.

Pas toen ik met mijn vriend weekendjes weg ging, begon mijn heimwee te verminderen. Tijdens weekendjes weg had ik helemaal geen heimwee, en tijdens onze eerste ‘echte’ vakanties samen naar het buitenland had ik vaak nog wel last van heimwee, vooral op momenten als het weer wat minder was of het even tegen zat.

Pas vanaf vorig jaar, toen we al vier keer een week en veel weekendjes samen op vakantie zijn geweest, had ik een echte vakantie zonder heimwee. En pas vanaf dit jaar wilde ik eigenlijk niet eens naar huis toen ik op Curacao was. Ik moest er zelfs om huilen, omdat ik het zo fijn vond op Curacao. Ik (we) wil zeker nog eens terug!

Ook op Bonaire had ik het prima naar mijn zin en had ik ook echt nog wel een weekje extra kunnen blijven. En dat terwijl ik helemaal alleen ben gegaan! Natuurlijk kwam mijn moeder na om vakantie te vieren, maar ik weet nu dat ik het ook zonder wel vol had gehouden! Maar wel zo gezellig natuurlijk!

Wat ik met dit artikel wil zeggen is dat je heimwee wel degelijk kunt overwinnen, en dat het groeit met de jaren. Als je twaalf jaar bent, is het niet erg om je thuis te missen, dat is juist positief. Dat betekent dat je je op gemak voelt thuis en er graag bent. Ik vond het altijd heel erg naar dat ik de enige leek te zijn die thuis miste, maar nu weet ik dat anderen er gewoon op een andere manier mee om konden gaan, en dat het echt niet erg is.

Mocht je een kind hebben die ook last heeft van heimwee: Word vooral niet boos op je kind dat het ‘gefaald’ zou hebben. Mijn ouders zijn altijd erg begripvol geweest, hebben me de ruimte gegeven om het steeds weer opnieuw te proberen maar hebben me altijd opgehaald als het niet lukte. Ik ben echt blij met mijn ouders, en ben ook super blij dat ze nooit boos op me werden als het weer niet gelukt was.

Na 23 lange jaren met heimwee, kan ik nu eindelijk zeggen dat ik de heimwee heb overwonnen. Ik denk dat niemand had verwacht dat ik ooit alleen een maand op reis zou gaan, omdat iedereen me kent ‘als het meisje met heimwee’. Maar ik heb het toch maar mooi gedaan, sterker nog, ik zou het zo weer doen! 

liefs kelly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s