MIJN STUDIE (ECOLOGISCHE PEDAGOGIEK)

images

Ik zit op dit moment in het laatste jaar van mijn studie. Ik studeer Ecologische Pedagogiek aan de Hogeschool van Utrecht. Vandaag vertel ik je wat meer over mijn opleiding, zodat ik je een kijkje geef in mijn studie en je misschien kan helpen bij je studiekeuze. Dus lijkt het je leuk om met kinderen te werken, lees dan vooral verder!

Zoals ik al zei, studeer ik aan de Hogeschool van Utrecht. Wat ik hier vooral mee wil zeggen, is dat alle informatie die ik in dit artikel vertel, bij andere scholen heel anders kan zijn en dat ik alles vertel uit mijn eigen ervaring.

Ecologische pedagogiek
In deze hbo-opleiding bekijken we de pedagogiek vanuit een ecologisch perspectief. We worden vanuit een ecologische visie op pedagogiek opgeleid tot een zelf verantwoordelijke professional die kan samenwerken in een complexe werkelijkheid.

Dat betekent, onder meer: niet te snel conclusies trekken of verhalen van kinderen en jongeren vanuit één theorie verklaren, maar juist meerdere perspectieven ontdekken en verkennen. Vanuit het ene perspectief gezien bestaat er misschien een probleem. Terwijl vanuit een ander perspectief – samen met het kind en de jongere, hun opvoeders, leraren en voor het kind en de jongere belangrijke anderen – mogelijkheden en kansen tevoorschijn komen.

Leerteam
Ik denk dat ik wel met zekerheid kan zeggen dat leerteam één van de belangrijkste aspecten is van mijn studie. Deze studie is namelijk heel erg gericht op zelfsturend leren. Dus zelf ontdekken wat je krachten en valkuilen zijn aan de hand van reflecties en je bijdrage in het leerteam. Een leerteam bestaat uit ongeveer acht studenten waar je elke week +- drie uur samen bent. Elk leerteam heeft ook een leerteamcoach, dit is een docent de opleiding. Deze docent ondersteunt het leerteam maar laat de studenten zelf een invulling even aan het leren. Je mag dus echt zelf bepalen wat je wilt leren tijdens leerteam.

Hoorcollege
Vooral in het eerste jaar heb je hoorcolleges. Dit zijn colleges waarbij een docent theorie verteld aan een hele zaal studenten. Dit zijn vaak alle klassen (van jaar 1, 2, 3 óf 4) van ecologische pedagogiek bij elkaar.

Werkcollege
Naast het hoorcollege heb je dan een werkcollege. Deze komen vaker terug in de opleiding dan de hoorcolleges. Hier kun je vragen stellen en ga je dieper in op de stof die in het hoorcollege behandeld is. Vaak krijg je in de werkcolleges de opdracht om bijvoorbeeld een presentatie, verslag, of tentamen te maken.

Praktijk
Ecologische pedagogiek is een opleiding met veel praktijk. In het eerste jaar loop je één dag per week stage. In het tweede jaar loop je twee dagen per week stage en in het derde jaar loop je het hele jaar full time stage. Of je in het vierde jaar ook stage loopt ligt aan je minor of aan je afstudeeropdracht. Stageplekken waaraan je kunt denken zijn scholen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen, jeugdzorg… eigenlijk alles dus wat met kinderen of jongeren te maken heeft!

Minor
In het vierde jaar van de opleiding kun je kiezen voor uit verschillende minors. De keuze is reuze. Een minor is een soort pakket waarmee je je kunt specialiseren of verbreden in je kennis en vaardigheden. Ik zelf heb gekozen voor de minor Voor- en vroegschoolse educatie en zorg. Deze minor richt zich op de voor- en vroegschoolse educatie en zorg binnen en buiten Nederland bij kinderen van 0-6 jaar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kinderdagverblijven of peuterspeelzalen. Tijdens deze minor neem je een kijkje in het werkveld. Je kunt ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan.

Mocht je meer willen weten over de opleiding pedagogiek in het algemeen, dat verwijs ik je graag door naar deze site. Hier staat precies in wat je kunt doen als je pedagogiek hebt gestudeerd, wat je startsalaris is en wat je doorgroeimogelijkheden zijn!

Ik hoop dat je het interessant vond om wat meer te weten te komen over waar ik me al bijna vier jaar mee bezig hou in het dagelijks leven.

Vond het je dit nou een leuk artikel? Laat dan een reactie achter, dat vind ik leuk!

liefs kelly

5 thoughts on “MIJN STUDIE (ECOLOGISCHE PEDAGOGIEK)

  1. Pingback: WENSEN VOOR HET JAAR 2016 |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s