MIJN TIPS TEGEN EEN KOORTSLIP

Koortslip

Eigenlijk wilde ik voor vandaag een review op mijn blog zetten van mijn tweede MAC lipstick. Zoals je al aan de titel kunt zien, gaat dit artikel over mijn tips tegen een koortslip. Dat verklaard direct waarom er vandaag geen review online staat van een lipstick. Ik heb namelijk op dit moment een koortslip. Al vanaf kleins af aan heb ik meerdere keren per jaar een koortslip. Er zijn tijden geweest dat ik wel twee keer per maand (!) een koortslip had. Ik ben gaan zoeken naar dingen die bij mij werken. Vandaag deel ik graag mijn tips met je zodat je hopelijk zo snel mogelijk van je koortslip af bent.

Wat is een koortslip eigenlijk?
Een koortslip is een (lip)blaasje die wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus (HSV-1 virus). Ik zet het woord Lip tussen haakjes omdat het niet zo hoeft te zijn dat de blaasjes alleen op je lippen voorkomen. Ik heb de blaasjes ook wel eens op mijn kin of op mijn neus. Ik zal het vanaf nu in dit artikel dan ook een koortsblaasje noemen. Ongeveer 90% van alle mensen is drager van het virus, het breekt echter slechts bij 20% uit (Lucky me!). Het virus breekt ongeveer 2 á 3 keer per jaar uit. Het maakt niet uit of man of vrouw bent, iedereen kan het krijgen (Compeed, 2015).

Een uitbraak van de lip blaasjes is meestal het gevolg van psychische of lichamelijke stress. Te denken valt aan (Compeed, 2015):

 • Een zwak immuunsysteem;
 • Verkoudheid of griep;
 • Moeheid;
 • Koud weer;
 • Zonnestraling;
 • Menstruatie;
 • Hormonen;
 • Koorts;
 • Stress.

Nu over naar mijn tips om een koortsblaasje zo snel mogelijk weg te laten gaan.

Crème
Mijn lange favoriet wat betreft behandeling tegen koortsblaasjes zijn de crèmes. Ik gebruik de crème zodra ik merk dat er een koortsblaasje aan begint te komen. Wanneer je vaker met een koortsblaasje te maken hebt gehad, herken je dat gevoel uit duizenden. Mijn favoriete merk is op dit moment Zovirax, maar je hebt ook veel goedkopere alternatieven. Zo verkoopt Kruidvat ze ook van eigen merk. Ik moet er wel bij zeggen dat een crème bij mij alleen werkt wanneer er nog geen koortsblaasje is uitgebroken (je ziet hem nog niet van de buitenkant), ik breng het echt aan op gevoel. Wanneer het blaasje al is uitgebroken doet de crème minder zijn werk, het zorgt er hooguit voor dat het niet uitbreidt. Ik heb in elke tas, jas en portemonnee een crème zitten voor het geval dat. Niets is vervelender dan het gevoel dat je een koortsblaasje krijgt en er niets aan kunnen doen op dat moment.

Blijf er van af
Wat ook belangrijk is wanneer je een koortsblaasje hebt, is dat je er zoveel mogelijk vanaf blijft. Een koortsblaasje is namelijk erg besmettelijk (absoluut NIET gaan zoenen met een koortsblaasje!) en zo breidt het koortsblaasje zich sneller verder uit naar de rest van je lippen, je kin of je neus. Wanneer je toch aan het koortsblaasje zit, was dan zo snel mogelijk te handen.

Was fruit goed af
Wanneer je eenmaal een koortsblaasje hebt gehad, is de kans groot dat je dit nogmaals krijgt. Bij mij is dit vooral na het eten van ongewassen fruit. Het duurde een tijdje voordat ik hier achter kwam, maar sindsdien eet ik geen ongewassen fruit meer. En het werk echt! Ik heb een stuk minder vaak een koortsblaasje. Ik zal dan ook nooit een appel kopen op het station of in de winkel en direct opeten. Het is trouwens wel erg belangrijk om veel fruit eten, ik merk dan ik dan minder vaak last krijg van een koortsblaasje!

Tandpasta
Ik hoor vaak van mensen dat zij tandpasta op hun koortsblaasje smeren omdat deze dan sneller indroogt. Nou, dit werkt bij mij dus absoluut niet. Ja oké, ik moet toegeven dat blaasje sneller indroogt. Maar wanneer je na een nacht slapen wakker wordt en de tandpasta van je blaasje af wilt halen, is dit echt niet de moeite waard. Dit is echt hel! Een blaasje is namelijk heel erg gevoelig en gaat snel weer open, voordat ik de tandpasta van mijn blaasje heb gehaald, is het al opnieuw gebroken. Of je loopt de hele dag met een stuk tandpasta op je lip, dat kan natuurlijk ook.

Pleisters
Er bestaan ook pleisters voor koortsblaasjes. Dit werkt bij mij niet. De pleisters doen goed hun werk, maar gaan er bij het minste of geringste al vanaf. Ik vind het op zich logisch dat een pleister niet de hele dag op je lippen blijft zitten, maar ik vind dat je voor de prijs dat je voor die dingen betaald (gemiddeld zo’n 8 tot 10 euro) meer van mag verwachten. Maar wie weet werkt het bij jou wel!

70% alcohol

Mijn huisarts adviseerde me ooit om scheerplekjes te deppen met alcohol zodat er geen ingegroeide haren of (zeer pijnlijke) ontstoken bultjes ontstaan. Dit werkt erg goed bij mij. Omdat ik redelijk immuum leek te worden voor crêmes en dergelijke betreft koortblaasjes, probeerde ik dit ook uit ook uit op mijn koorsblaasje. En waarempel, het doet zijn werk! Ik dep meerdere keren per dag met alcohol op mijn blaasje waardoor het niet uitbreid. Daarnaast lijkt het ook sneller weg te gaan en krijgt het niet zo’n vieze gele/oranje kleur als ik eerder wel eens had. Ook hiervoor geldt trouwens wel dat je er meteen bij moet zijn en niet twee dagen moet wachten. Zodra je merkt/ziet dat een koortsblaasje begint, begin jij met deppen. Ik heb tegenwoordig dan ook in elke tas zo’n flesje alcohol. Je koopt dit voor maar een paar euro bij de drogist.

Zoals ik net al zei, is het vooral belangrijk dat je van het blaasje af blijft. Het is heel erg verleidelijk om het korstje er van af te pulken in de hoop dat het sneller weg gaat, maar dit is absoluut niet het geval! In de meeste gevallen komt het blaasje terug en kun je opnieuw beginnen. Het korstje valt er op een gegeven moment vanzelf af. Tot die tijd, rustig afwachten en vooral geen lipstick dragen! ;-)

Heb jij al eens een lip blaasje gehad?! Heb jij nog tips voor mij die ik nog niet heb genoemd?!

Liefs, Kelly

4 thoughts on “MIJN TIPS TEGEN EEN KOORTSLIP

 1. Zink zalf werkt ontzettend goed als het blaasje er al zit! Ik slik nu ook lycine pillen (o.a. te koop bij De Tuinen) en zink+vitamine C pillen. Sinds ik deze elke dag slik heb ik veeeeel minder last van een koortslip terwijl ik ze vroeger echt wel om de 2 maanden had! Daarnaast worden ze niet meer zo groot en gaan ze sneller weg. Melk/karnemelk drinken en zoethout thee blijken ook goed te helpen in de genezing maar of dat echt werkt weet ik niet.

  Liked by 1 persoon

 2. Handige tips! Ik heb het wel eens tijdens mijn menstruatie door de mindere weerstand. Pfoe ik denk vooral dat een belangrijke tip is die jij ook al noteerde: er niet aan komen.. Lastig lastig, maar zo belangrijk voor snellere genezing.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s